GadorGame

Vélemény Gador módra, játékokról! :)

HTML

Az Europa Universalis III - In Nomine

2008.06.19. 09:23 | Gador | Szólj hozzá!

Címkék: europa universalis

A minap megjelent az EU 3 legújabb kiegészítője az In Nomine néven!

Sok új, érdekes módosítást vezettek be: új provinciák, népek, eszmék, módosult a vallás, a kolonizálás rendszere. A cél az, hogy az eddig sem túl egyszerű játék még nehezebb legyen.

Csak egy példa: eddig ott kolonizáltunk, ahol tudtunk. Most már nem így van, a magprovinciáihoz csak bizonyos távolságban lévő területeket tudjuk uralmunk alá vonni. (Tipp: mivel 50 év kell ahhoz, hogy magprovinciát szerezzünk, célszerű a következő trükköt alkalmazni: Támadjuk meg a bennszülötteket, és foglaljuk el a provinciáikat! Ezáltal elég hamar elég sok területhez juhatunk, és miután "magosítottuk" az adott régiót, máris mehet a kolonizálás! :) )

Pár szóban a kiegészítőről:
lőször is, felejtsük el a magyarítást, az nem megy... újra kell fordítani a játékot...
Több új provinciát kapott a Balkán - Magyarország is kettő újjal gazdagodott.
Új nemzetek: BIZÁNC!!!
- Aydin - török principátus
- Aquileia (Tipp: Velence számos területét elvesztette a kárára - így nem kell Velencével számolni. Érdemes hamar megszállni a területeit, amennyiben a Magyar Királysággal játszunk, mert vagy mi, vagy Ausztria teszi eszt.)
- Galicia
- Jalayirid
- Majapahit - hindu birodalom
- Principality of Achea
- Meissen - szász püspökség
- Polotsk
- Sukhothai - thai királyság

Vallás: teljesen átszabták a térítés rendszerét.
Tehát a térítés most már sokkal lassabb és költségesebb folyamat. Az egy dolog, hogy kiküldjük a misszionáriust, aki létrehoz egy missziót, amik évekig működtet, ennek pedig fenntartási költségei vannak...
Megszűnt az a lehetőség, hogy tolerálom a környező országok vallásait, a pogányságot meg nem, most már csak a nemzeti vallással lehetek "toleráns". Ezáltal nehezebb a lázadásokat megakadályozni. Megszűnt a stabilitás-vesztés más vallású megtámadása esetén, saját vallásut azonban továbbra is büntetés sújtja a rendszer.

Bevezették a kiátkozás intézményét - erről a pápai uralom dönt. Jó viszony a pápai állammal megóv a kiátkozástól. Keresztes hadjáratok intézménye is megjelent, természetesen igencsak megéri csatlakozni hozzá - hadat üzenni a célpontnak. Megéri tehát pápa uralomra hajtani , noha nem egyszerű (és olcsó) dolog.
A bíborosok a befolyásolási kísérlet után 3 hónapig védettek, nem lehet újra próbálkozni.

A lázadás rendszerét átszabták. Okosabbak a lázadok, többféle lázadás típus létezik pl. adó ellen, vallási, kolónia-lázadás, stb. Tipp: érdemes minél hamarabb véget vetni a lázadásnak, mert ha elfoglalják az adott porvinciát, a nacionalizmus ideje (lázadásveszély) meghosszabodik.

A provinciádban hozhatsz úgynevezett döntéseket: pl. követség létrehozás, ez többek közt viszonyjavító, vagy bírósági rendszert vezethetsz be, de vannak vallási döntések is; vagy akár a Német-római Birodalomhoz is csatlakozhatsz - ez javítja a viszonyt a császárral. Ha erős császár van, érdemes meglépni.

Új küldetésrendszer: Folyamatosan kapunk küldetéseket - foglaljuk el ezt, ápoljunk jó viszonyt azzal, lépjünks zövetségre, házasságra, stb. Ezekért jutalamt, pénzt, stabilitást stb. kapunk. Persze nem feltétlenül kell végrehajtanunk ezeket a küldetéseket, akár törölhetjük is, bár az -5 presztist jelent.

Új ideák:

Land of Opportunity
Exploration Ideas
Colonial Growth +20/year +20 kolonianövekedés/év

Press Gangs
Naval Ideas
50% Cheaper Ships - 50%al olcsóbbak a hajók

Regimental Systems
Land Ideas
40% Quicker Recruitment - 40%al gyorsabb a feltöltés (seregekeé - -elég komoly változások történtek ezen a téren is)

Vetting
State Business Ideas
+20% to Spy Defence.

Ecumenism
Culture Ideas
Tolerance for Heretics + 2 - +2% tolerancia a vallási tévelygőkkel szemben (kisebb a lázadás esélye)

A kolonizálásra is igaz, hogy fenntartási költsége van a kolóniáknak - amit ha nem adunk meg 100 %ban, akkor kisebb, vagy épp negatív lesz a növekedése. Egyébként ezen azért nehezítettek, hogy ne legyen annyira gyorsa a kolonizálás, és történelmietlen a játék...

A csúszkák esetében elmondható, hogy egy-egy változtatás sokkal nagyobb szereppel bír, mint eddig. Nem csak 2, hanem jóval több dologra van hatással. Egyébként ha 10 év után diplo-anexot hajtunk végre, akkor automatikusan nő 1el a centralizációs érték. És a sikeres annex után a többi vazallus esetében újraindul a 10 év...

A diplomácia képernyőnél most már kiírják, hogy valszeg mi lesz az ellen reakciója rá -így diplomatákat spórolunk. Hadüzenet küldése előtt pedig arról informál bennünket a panel, hogy milyen hatásai lesznek a hadüzenetnek - pl. ha vki garantálja a célországot, láthatjuk, illetve az adott ország szövetségesei is látszanak, és az is, hogy valszeg belépnek-e a háborúba.
Itt jegyezném meg a bizalom mutatóját: most már nem csak a számértékben kifejezett reláció határozza meg a kapcsolatainkat, hanem a bizalom is. Pl. ha sokat mondjuk fel a szövetséget, hagyjuk cserben a partnereinket, akkor nem fognak bennünk bízni...
Bevezették továbbá a természetes vetélytárs rendszerét is. Amikor egy országra kattintunk, láthatjuk, hogy tart-e tőlünk, bízink-e bennünk, vetélytársnak tekint-e bennünket. Diplomáciai döntések esetében hasznos segítség.

Tanácsadók. Nagyon sok új típus jelent meg. Ám ehhez az is kell, hogy bizonyos feltételek fenn álljanak: tehát ha nincs kikötőnk, akkor ne várjunk tengerészeti tanácsadót... logikus.

Seregek: ezentúl egy gombnyomással elereszthetjük a zsoldosokat a háború végén. Fontos, hogy nem töltődnek utána zsoldosok, újat kell venni helyettük, ráadásul már nekik is van egy kis képzési idejük (20%). Cserébe jóval több helyen bérelhetjük fel, képezhetjük ki egységeinket - már nem csak a magprovinciákban.

A kiegészítő kézikönyve:
http://data.hu/get/309554/In_Nomine_Manual.pdf.html

A bejegyzés trackback címe:

https://gadorgame.blog.hu/api/trackback/id/tr31762905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása